Kérdésed van? Írj nekünk:
info@panacha.hu

Blog

A charmok csodás története

2023.03.06 15:42
A charmok csodás története

Úgy tekintünk rájuk, mint a karkötőink, nyakláncaink bűbájos kiegészítőjére, pedig a charm sokkal több ennél. A charm egy angol kifejezés mely talán amulettnek fordítható, az amulett pedig – ezt már tudjuk – szerencsehozó, varázserejű ékszerke. De mi a charmok története? Miért viseljük őket, honnan erednek? 

El sem tudod képzelni mi volt az első charm

Ha megígérjük, hogy egy különlegesen érdekes történettel folytatjuk, akkor nem ijedsz meg a „neolitikum” szótól? Oké, még itt vagy: szóval a neolitikum nem egy korszak az emberiség történelmében, hanem inkább egyfajta irányvonal. Ebben a korban (időszámításunk előtt pár ezer évvel) jelenik meg a mezőgazdaság, a cserekereskedelem és mivel már meg tudjuk munkálni a követ, a vasat és minden természetben talált tárgyat: a művészet is. Eleink ekkor már nem feltétlen az elejtett medve fogsorát vették fel nyakláncnak, hanem apróbb amuletteket és ékszereket készítettek.

A világ első charm-jai kagylókból készültek (ezért időnként el is vágták a viselőjük kezét) 

Később a Római Birodalomban személyes tárgyként kezelték, a reneszánsz korban talizmánként használták és – állítólag – az ékszermegszállott Viktória királynő idején terjedt el teljesen: természetesen akkor már aranyból és ezüstből készültek. 

Charm: a felnőttkor szimbóluma

És amikor azt gondolod, hogy visszatérünk a barlangokhoz és az ősemberhez: tévedsz. A charmok az 1940-1960-as években értek népszerűségük csúcsára, amikor a lányok egy karkötőt kaptak a felnőtté válásukkor és azon szerencsehozó charm-okat is. (Igaz valamiért az angolok ezt akkoriban bűbáj-nak hívták, talán mert olyan bájosak voltak).  

A karkötőket a lányok felnőttkorukban is viselték, és minden fontos életeseményt egy új charm-mal jelöltek meg.  Mivel ezeket a bűbájos, finom ékszer kiegészítőket akár naponta lehetett cserélni egy időben elterjedt azzal üzenni a külvilágnak: minden charm-nak saját jelentése volt.

Az újabb „charm őrület” az 1990-es évek Olaszországából indult. Az olasz charmok több (általában 18) egyedi láncszemből álltak, amelyeken keresztül egy rugalmas szalagot akasztottak át, hogy egy karperecet hozzanak létre.

Ma is használunk charm-okat elsősorban azért, mert csodás finom ékszerek másodsorban a jelentésük miatt. Ismerd meg a nálunk kapható gyönyörű charmokat és válaszd ki a hozzád illőt, kattints: https://www.panacha.hu/spl/179974/Ezust-charm